вторник, септември 26, 2023

Наемите за офис с 30% спад за година

До 30% стига намалението на наемните нива на офисите в София на годишна база, съобщиха пред НОВИНИТЕ ДНЕС брокери от водещи компании за недвижими имоти. Това пише вестник НОВИНИТЕ ДНЕС  в новия си брой.
За офиси клас А и офиси с идеален център на столицата цените варират в широки граници от 8 до 26 евро на кв.м.
„Масовото предлагане в този сегмент е на нива около 10 евро на кв. м. Най-скъпи са наемите на офиси в сградата на Лендмарк на бул. Цар Освободител – 26 евро на кв.м., а между 15 и 20 евро на кв.м. са офиси в идеален център – бул. Витоша, Позитано, Дондуков, Тодор Александров, бул. България. Офиси в и срещу бизнес парк София се предлагат на цени 10 евро на кв.м“, обясняват от Bulgarian Properties.
Между 8 и 10 евро на кв.м. са качествени офиси около бул. Мария Луиза, широк център, Цар Борис, Ботевградско шосе и др.
Според експерти на Colliers International „спадът в търсенето през първата половина на годината и повишеното предлагане продължават да упражняват натиск върху пазара.
Миналата година цените на наемите на офиси клас А се движеха между 15-20 евро на кв.м., а сега цените стигнаха до 10-15 евро.
В по-ниския ценови сегмент за офиси клас Б и такива, които са в жилищни сгради, намаленията са доста по-ясно изразени. Те варират от 11 до 45%, а нивата са от 3 евро на кв.м. за не обзаведени офиси до 8 евро на кв.м. за обзаведени офиси в Лозенец, около бул. Черни Връх, бул. Цариградско шосе, бул. България, малки улички в центъра. Ценовите нива на този тип офиси до началото на 2009 г. варираха между 7 и 10 евро на кв.м. – среден спад в офертните нива между 20 и 40%.
Най-голям реален интерес има към по-ниския ценови клас офиси на цени 4-7 евро на кв.м., като до сключване на договори за наем се стига и след допълнителни намаления в цените.
„Очакваме на пазара до края на годината да се появят нови офис сгради с ниско ниво на заетост, което ще доведе до нарастване на обема на свободните площи“, обобщават от Colliers.

Още от категорията

Последно

Реклама