вторник, септември 26, 2023

Над 3 млрд. лв. заработиха банките от лихви и комисионни

Банките прибраха общо 3.43 млрд. лева от лихви, такси и комисиони през първите 7 месеца на годината, показват данни на БНБ, пише вестник РЕПУБЛИКА в днешния си брой.

Близо 3 млрд. лв. са приходите от лихви. От тях 1.66 млрд. лв.`е чиста печалба за трезорите.
Към края на юли за такси и комисиони сме платили на банките общо 477.6 млн. лв., което пък им е донесло печалба от 429.9 млн. лв. Данните показват, че разходите за това перо понякога са над 10 пъти по-малки от това което взимат банките от гражданите и фирмите.
Събраните лихви и такси не са само за нови кредити, а и за заеми, които са раздавани преди години, но все още се изплащат. Освен това в тези пера влизат и заеми на фирми, междубанкови операции и т.н.
След приспадане на разходите банковата система у нас отчете 401.7 млн. лв. печалба за първите 7 месеца на годината.
От вчера банките вече са длъжни да публикуват на сайтовете си пълна информация за това как се формират лихвите. Въпреки това обаче, хората се затрудняват да разберат методологията. Когато сте сключили договор за кредит банката вече няма право да променя начина по който определя лихвата ви и така не може да я вдига. За сметка на това обаче повечето банки повишават таксите и комисионите, за които разходите им са минимални, а печалбите огромни.
Експертите предупреждават, че кредит с по-ниска лихва, но по-високи такси може да е по-скъп от друг с висока лихва и ниски или липсващи такси. Затова те съветват когато вземем заем от банка винаги да гледаме какъв е Годишният процент на разходите /ГПР/. В него е включена не само лихвата, но и всички такси и комисиони които се дължат.
Припомняме, че за цялата 2009 г. банките прибраха над 5 милиарда лева от лихви и още 820 млн. лв. такси и комисиони.

Още от категорията

Последно

Реклама