вторник, юни 6, 2023

Катарски фонд ще купува 25% от порше

Германският автомобилен концерн Porsche преговаря с властите на Катар за продажба на дял от своите акции, съобщава AFP по информация от източник от компанията. По думите на източника компанията преговаря само с Катар и „се обсъждат всички варианти”.

През март немски медии са съобщавали, че Porsche, на когото принадлежат около 51% от акциите на Volkswagen, е на границата на банкрута, но го е спасил кредитът от Volkswagen в размер на 700 млн. евро. От Porsche тогава са опровергали информацията за заплахата от финансов крах, но са потвърдили, че търсят кредит в размер на около 1,75 млрд. евро.

По неофициална информация на Financial Times Porsche сега възнамерява да продаде 25% от акциите си на катарския държавен инвестиционен фонд Qatar Investment Authority (QIA), което би помогнало на концерна да се справи с финансовите си трудности, включително и със сливането с Volkswagen.

Сумата, която QIA е готов да плати за акциите на Porsche, засега не е известна. Като се има предвид, че пазарната капитализация на фирмата сега се оценява на около 8,2 млрд. евро, то 25% от акциите (колкото се предполага, че се продават), струват около 2 млрд. евро.

Още от категорията

Последно

Реклама