събота, юни 10, 2023

Производството на коли в Ловеч започва в края на 2010

Китайската компания Great Wall ще започне предвиденото производство на джипове край Ловеч от края на следващата година, става ясно от информация на китайската агенция Xinhua.

Преди време групата подписа договор за партньорство с българската „Литекс Моторс“, в която мажоритарен собственик е собственикът на футболен клуб „Литекс“ Гриша Ганчев. Китайската агенция определя новата производствена мощност като добра възможност за България да подкрепи икономиката си.

Инвестицията в производството възлиза на 80 млн. евро.

Сделката се разглежда като голям шанс за страната ни да докаже, че бизнес климатът ни е достатъчно добър за голяма инвестиция. Също така обаче може да се превърне и в последния шанс за българска автомобилна индустрия след провала на замисленото сътрудничество с Rover през 1996 г.

В средата на 90-те години Rover обмисляше да премести производството на моделите Maestro и Montego във Варна. Предвиждаше се инвестиция в размер на около 20 млн. долара, като се очакваше продукция на 10 хил. автомобила годишно.

Съвместната компания между Rover Group (51%) и българската Daru Group (49%) отвори завода през 1995 г., припомня Xinhua.

Произведеният в България Rover Maestro обаче претърпя провал. Съчетанието между слаба маркетингова стратегия, неадекватни цени и присъствието на силен конкурент в лицето на Skoda Felicia бяха фатални за хечбека.

По същото време Skoda вече беше притежание на германската Volkswagen AG, която внасяше коли при митнически условия, докато такива бяха отказани от правителството за английските авточасти, нужни за фабриката във Варна.

Производството в морската столица спря на 4 април 1996 след произведени 2200 автомобила.

Още от категорията

Последно

Реклама