вторник, юни 6, 2023

Седем пъти нарастват необслужени лизинги за първите три месеца на 2009

486 млн. лева стигнаха необслужваните лизинги само за първите три месеца на т.г.. Сумата е над 7 пъти повече спрямо същия период на 2008-а г., когато цифрата бе само 67 млн. лв., показва отчета на лизинговите компании.

„Това са лизинги с просрочия над 90 дни, а причината за рязкото повишение на забавените вноски е кризата“, заяви за НОВИНИТЕ ДНЕС Теодор Маринов, председател на Българската асоциация на лизинговите дружества.
„Не мисля, че ще има влошаване на ситуацията през второто тримесечие“, прогнозира изпълнителният директор на Interlease. Според него по-голяма част от необслужваните лизинги са на компании от пътно-строителния бранш и транспортните компании.
„Заради проблеми с еврофондовете или забавянето на нови договори, вече има доста голям обем плащания към тези фирми, които са забавени. В същото време, те са под натиск да продължат да извършват пътностроителните работи, а всичко това увеличава закъснелите плащания към нас за оборудване и транспортни средства. Ние обаче считаме, че това е временен фактор.“, обясни Маринов.
Голям е проблемът и с транспортните фирми, защото основната част от тях са насочени към международния транспорт, а международния стокообмен падна с 40-50% . Така компаниите имат много по-малко поръчки и също имат забавени плащания към нас, които лека по лека изчистват., допълни Маринов.
Това е временен пик и до една година ще се нормализира обстановката и отново ще се достигнат нивата, които за България бяха много ниски около 3-4%, заяви председателят на лизинговата асоциация./Делта Нюз/

Още от категорията

Последно

Реклама