неделя, юни 4, 2023

Класация на арабите милиардери за 2009 г.

Forbes Arabia, арабското издание на щатското бизнес списание Forbes, днес публикува списъка на арабските милиардери за 2009-а, който показва, че общото им състояние възлиза на 115.8 млрд. долара, или с 35% по-малко в сравнение със 177.6 млрд. долара година по-рано.

Общият брой на милиардерите в списъка възлиза на 34. Саудитска Арабия оглавява класацията с 14 милиардери с общо богатство на стойност 60.5 млрд. долара следвана от Обединените арабски емирства чиито шестима милиардери разполагат общо с 21.4 млрд. долара.

Саудитският принц Алуалид Бин Талал Ал Сауд известен като „арабският Уорън Бъфет“ оглавява класацията на милиардерите в региона с лично състояние от 13.3 млрд. долара, нареждайки се на 22-ро място в световния списък на милиардерите.

За първи път в списъка попада шейхът от OAE Мансур бин Зайед Ал Нахян, който с лично богатство от 4.9 млрд. долара се нарежда осми сред арабските милиардери и 104-ти в света.

Той се проявява като голям международен инвеститор през септември 2008 когато закупува английският футболен клуб Манчестър Сити, отбелязва Forbes Arabia.

Абдул Азиз Ал Гураир, главен изпълнителен директор на Mashreq Bank, която е една от най-големите финансови институции за банкиране на дребно в ОАЕ, се нарежда четвърти по богатство в арабския свят и 57-ми в света, с лично състояния от 7.8 млрд. долара.

Кувейт запазва третото място в класацията на милиардерите след Саудитска Арабия и ОАЕ с четирима милиардери.

Ливан се свлича от второ на четвърто място през тази година след като четирима от милиардерите на страната изпадат от класацията. След Ливна се нарежда Египет, която също има трима милиардери в списъка.

През март сп. Forbes публикува списъка си с милиардерите за 2009 г. разкривайки, че световната кредитна криза е довела до изключването на 332-ма милиардери от световната класация. Общият им брой е намалял от 1 125 през 2008 г. до 793 през 2009 г.

Още от категорията

Последно

Реклама