вторник, юни 6, 2023

Бил Гейтс най-богат американец и за 2009 г.

Супербогатите обедняват – 400-те най-заможни американци са изгубили миналата година 300 милиарда от нетното си богатство заради спада на капиталовите пазари и пазара на недвижими имоти, показва ежегодната класация на американското списание „Форбс“ ( forbes.com).

От разпространения снощи списък на 400-те най-богати американци се вижда, че най-големи са загубите на 79-годишния Уорън Бъфет. Прочутият инвеститор е изгубил 10 милиарда долара от падането на акциите на фирмата му „Бършайър Хатауей“ (berkshirehathaway.com).

Първата десятка в класация на практика е непроменена от миналата година – основателят на „Майкрософт“ (microsoft.com) Бил Гейтс (53-годишен) все още е на първо място с 50 милиарда долара, което обаче е със 7 милиарда по-малко от преди година.

За 16-та поредна година той остава най-богатият американец.

Бъфет е втори със 40 млрд. долара, а основателят на „Оракъл корпорейшън“ ( oracle.com) Лорънс Елисън (65) е трети с 27 млрд., колкото са били и миналата година. Той е единственият от първите десет богаташи, който не е понесъл съществени загуби.

Според индекса на 500-те компании на „Стандард енд Пуърс“ (standardandpoors.com) американският фондов пазар е отбелязал спад с около 43% от септември 2008 г., когато избухна финансовата криза, до март тази година.

От март нетното богатство на мнозина от включените в списъка е започнало да се увеличава.

За първите десет в класацията загубите възлизат общо на 40 млрд. долара. Общото богатство на 400-те от списъка е намаляло с 19% – от 1,57 трилиона на 1,27 трилиона.

„Никой няма да рони сълзи за който и да е от тези супербогаташи, защото дори тези, които са паднали от 2 милиарда миналата година на 100 милиона, все още си живеят много добре“, така Ройтерс цитира коментара на Матю Милър, редактора на списъка на „Форбс“.

Още от категорията

Последно

Реклама