сряда, септември 27, 2023

Виновен ли е Ковачки за укриване на 16 млн. лв данъци

Бизнесменът Христо Ковачки е обвинен от прокуратурата, че е укривал данъци в размер на близо 16 милиона лева, съобщи заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов.
Данъчните задължения в особено големи размери са от периода 2005-2008 година, когато Ковачки е бил едноличен собственик на четири негови фирми. Джамбазов уточни още, че срокът за запознаване с материалите по делото ще бъде до края на месеца, като събраните доказателства са от различни документации и експертизи. Днес е започнало и финализиране на досъдебното производство срещу Ковачки, като гаранцията за бизнесмена си остава рекордната за България сума от 200 000 лева.
Разследване
Разследването срещу Христо Ковачки започна още в края на миналата година. За да се отърве от обвиненията, бизнесменът първоначално се опита да влезе в Европейския парламент, а после и в българския, но безуспешно. Тогава започнаха и проблемите на Ковачки в сръбските му заводи, защото работниците там организираха стачки заради закъснелите им с няколко месеца заплати. В сръбската преса се появиха и публикации за връзки на Ковачки с балканския наркобос Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам.
Ковачки обяви
На този етап е прецизирано първоначалното обвинение, което беше повдигнато срещу мен. Няма връчен обвинителен акт, но нямам притеснения от обвинението.
През изминалите 8 месеца сме съдействали на всички разследващи органи. Ще го правим и в бъдеще. Очаквам обективната оценка на съда да покаже правотата ми. Това е официалната позиция на бизнесмена Христо Ковачки по повод изявленията на заместник-градския прокурор на София Божидар Джамбазов, изпратена до медиите от пресаташето на Ковачки – Десислава Филипова.

Още от категорията

Последно

Реклама