сряда, септември 27, 2023

15 бона заплата за директор на държавно дружество било стандарт

В някои търговски дружества в системата на отбраната или транспорта има заплати по 12-15 хил. лв., обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред журналисти. Той уточни, че в неговото ведомство е поставен таван за заплатите, според който те не може да са повече от 4 хил. лв.

В същото време обаче министърът подчерта, че не възнамерява да премахне бонусите за свършена работа, защото те действат стимулиращо на персонала.

Максималната заплата на директора на Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) може да е от високите, коментира министърът.  „Шефът на АПИ има основна заплата от 1500 лв. и получава бонус.  Такава била схемата на заплащане в 80-те дружества към МРРБ. Например в „Автомагистрали” имаше какви ли не хора, но ние сме оптимизирали, каза Плевнелиев. Той посочи, че в министерството представителните разходи от 32 хил. лв. на месец са намалени до 1600 лв. на месец. Аз не пътувам. Имам много работа, но ходя, където има смисъл. Има какво да се оптимизира в администрацията. Има и хора с по-висока заплата от моята.

Плевнелиев уточни, че неговата брутна заплата е 3300 лв., а заплатата на шефа на АПИ е 1500 лв. бруто, но ако той получи бонус, може да стигне над мен, каза Плевнелиев. Той обясни, че няма да пипа принципа на допълнителното стимулиране, защото счита, че работи. „Това не означава, че няма да има съкращения в МРРБ, но аз съм възложил анализ и най-малкото трябва да стигнем до оптимизиране на 15% от персонала. Това е ангажимент на всички министерства“, каза Плевнелиев./АСН

Още от категорията

Последно

Реклама