петък, юни 2, 2023

Подсещане по телефона от НАП за 12 млн. лв.

Фирма, забравила 12 млн. лева просрочени задължения, е платила данъците ден след подсещащо обаждане от служител на дирекцията на НАП в София.

Въведената в софийската дирекция практика за контакт с длъжниците по телефона остава най-предпочитаният способ за връзка, се посочва в съобщението. От началото на годината са осъществени 24 421 разговора, при които на клиентите се напомня за дължима от тях сума и възможностите за нейното погасяването.

До края на юли са осъществени 13 704 работни срещи с граждани и с представители на бизнеса. Изпратени са 32 605 покани за доброволно плащане до лицата, с които не е осъществена връзка по телефона.

За ефективността от тези мерки говори увеличаващият се брой на длъжниците, които сами търсят връзка с публичните изпълнители, за да предложат обезпечение и схема за погасяване на дълга си, добавят от НАП. Като резултат от началото на годината до сега са наложени 10 555 обезпечителни мерки за 183 млн. лева. Просрочените задължения се изплащат на части – в рамките на три до шест месеца.

С длъжниците, които не са се възползвали от възможностите за доброволно погасяване на дълга си, работят специално сформирани екипи за принудително събиране на просрочените данъци и осигуровки.
     
За първите седем месеца на 2009 г. просрочените плащания в столичната дирекция на НАП са намалели с 580 млн. лева./infostock.bg

Още от категорията

Последно

Реклама