събота, юни 10, 2023

10 млн. долара пенсия взема Бившият президент на GM

Бившият президент на GM излиза в пенсия, считано от 1 август.
56-годишният Рик Вагонер ще получава пенсия повече от 10 млн. долара, като в тази сума влизат ежегодните $1,64 млн., които му се полагат в течение на следващите пет години, както и застраховката от 2,6 млн. долара, която при необходимост може да тегли.

Рик Вагонер работи в GM от 1977 г. Двайсет и три години по-късно той става изпълнителен директор на компанията. По време на осемгодишното му управление загубите на компанията достигат до 82 милиарда долара, съкратени са много работници, а званието „Автомобилен производител номер едно” премина в лагера на Toyota.
Оставката на Вагонер, за която в началото на март настоя антикризисната комисия, беше едно от условията, необходими, за да получи GM финансова помощ от правителството. По-рано се твърдеше, че бившият президент ще получи пенсия в размер на 20,2 млн. долара, но тази информация не бе потвърдена. Процедурата по банкрута на General Motors завърши 10 юли, а резултатът от нея е образуването на нова компания – New GM, освободена от всички дългове и задължения на предишната. В новата компания 60,8% от акциите са собственост на правителството на САЩ, още 17,5% получава профсъюзът, 12% отиват в правителството на Канада, а останалите ценни книжа – при кредиторите на GM.

Още от категорията

Последно

Реклама