петък, юни 2, 2023

Три са физическите лица с доход над 10 млн. лв.

Трима са българите, които до момента са декларирали доходи над 10 млн. лв.

Това заяви по БНР изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов по повод приключилата кампания за подаване на данъчни декларации за 2009 г., предаде БГНЕС.

В края на април стана ясно, че 28 българи са декларирали пред НАП доходи над 1 милион лева в годишните си декларации за 2009 г.

Стефанов определи данъчната кампания като успешна и каза, че цифрата 530 000 подадени декларации от физически лица е добра. Към същия период на миналата година физическите лица, подали декларации са били почти 517 000, съобщиха междувременно от НАП.

При юридическите лица 30 000 повече фирми са декларирали доходите си, каза шефът на НАП. Като цяло българинът обеднява, но става по-дисциплиниран и започва да осъзнава, че ако иска да живее в нормална държава, трябва да си плаща данъците, подчерта Стефанов.

От началото на май НАП започна засичането на декларациите на граждани от предишните две години със справките, подадени от работодателите. При проверка преди месец се оказа, че 100 000 българи не са подали декларации за доходите през 2008 и 2009 г., а техните работодатели са декларирали, че са им изплатили възнаграждения извън трудовите доходи. Инспектори от приходната агенция започнаха да канят тези граждани, за да се уточнят фактите.

На въпрос как върви проверката с лицата, близки до задържаните по операция „Наглите“, Стефанов каза, че се проверяват 100 човека, близки до обвиняемите.  Там има сложни взаимовръзки, правим и запитване по международна линия, каза още директорът на НАП.
Той подчерта, че проверяваните няма как да скрият капитали, тъй като при данъчна проверка се запорират сметките им. От тази проверка може да се очакват нови сериозни разкрития за кръга „Наглите“, категоричен е Стефанов.

Още от категорията

Последно

Реклама