сряда, септември 27, 2023

След нас и Италия погва собствениците на скъпи яхти

Борбата на Рим срещу укриването на данъци наруши спокойствието на собствениците на суперяхти, обмислящи лятна почивка в Италия, след като данъчните власти задържаха 63-метровата яхта на магната Флавио Бриаторе, информира Файненшъл таймс.

Правни консултанти съветват клиентите си от цял свят, яхтите на 90% от които плават под флага на Каймановите острови, да внимават преди да навлязат в италиански води.

Говорител на италианските данъчни власти, които миналата седмица задържаха яхтата Force Blue на Бриаторе близо до пристанището Ла Специа и принудиха съпругата и невръстното им дете да напуснат временния си дом на плавателния съд, съобщава, че три други подобни случая за укриване на данъци от страна на собственици на суперяхти също се разследват.

Не се съобщават обаче повече подробности.

„Конфискуването на яхтата е разтърсило обществото на собствениците на суперяхти,“ според адвокати от лондонската кантора Bargate Murray, цитиран от Profit.bg.

„Нашият съвет към клиентите ни е да внимават с Италия и да се консултират внимателно преди да предприемат чартърна дейност там. Чуваме и за други подобни случаи, така че не си струва да се поемат рискове.“

Много собственици на суперяхти отдават под наем плавателните съдове на себе си или на други хора с данъчни цели използвайки компании регистрирани на Британските Вирджински острови.

Данъчните власти в Италия подозират Бриаторе, бивш ръководител на отбора на Renault във Формула 1 и акционер в лондонския футболен клуб Киунс Парк Рейнджърс, че е укрил 4 млн. евро неплатен данък добавена стойност от подобна дейност, както и че екипажът на яхтата е нарушил закона, като е презареждал във води на ЕС без да плаща ДДС, което може да възлезе на 800 000 евро.

Бриаторе заявява пред италианските медии, че е убеден, че проблемът ще бъде разрешен бързо, докато адвокатите му оспорват конфискацията и отричат закононарушение от негова страна.

След като месеци наред уверяваше италианците, че финансите на страната са наред, вчера правителството на страната се присъедини към Гърция, Испания и Португалия в прилагането на програма за намаляването на бюджетния дефицит.

Експерти по суперяхтите твърдят, че фискалната криза в средиземноморските страни се отразява още в увеличените местни данъци и таксите налагани на гостуващите плавателни съдове.

АСН

Още от категорията

Последно

Реклама