вторник, юни 6, 2023

Виш антимафиот е замесен в „казангейт“ твърди Батков

Висш офицер антимафиот е участвал в „Казангейт“. Той е помогнал на измамника Артур да избяга от България. Сензационното разкритие направи собственикът на Левски Тодор Батков на заседание на комисията за борба с корупцията в парламента.

Адвокатът отказа да назове името на корумпирания спецполицай, но уточни, че той е родом от Перник. От миньорския град са и настоящите собственици на ЦСКА – Димитър Борисов и Иво Иванов, по чиято покана представилият се за мениджър Артур гостува у нас.

Арменецът примами с измислен трансфер четирима от най-добрите футболисти на Левски в Москва точно в навечерието на вечното дерби. „Сините“ играчи трябваше да подпишат договор с руския шампион „Рубин“, но сделката се оказа блъф.

Впоследствие стана ясно, че Артур е влязъл у нас под името Сейран Арутюнян. Визата му пък се оказа издадена по молба на босовете на ЦСКА. Веднага след аферата Батков посочи Борисов и Иванов като поръчители на измамата и настоя прокуратурата да разплете „Казангейт“. Разследването обаче буксува въпреки явните факти и улики срещу собствениците на ЦСКА и боклукчийския холдинг „Титан“ – Борисов и Иванов. 

Участието на топполицай от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в схемата може да е причина за бавенето, подозират запознати.

На днешната среща в парламента Батков направи още разкрития по „Казангейт“.

„На 23 септември сезирах за три тежки престъпления. Сезирах, че човекът е много известен, разкрих го – и него, и помагачите му. Заявих, че е замесен и висш офицер от ГДБОП. Той е охранявал, докато онзи напусне страната, да не би да го стигне народният гняв“, заяви Батков в залата. По-късно той уточни, че въпросният офицер е участвал и в залозите за манипулираното дерби, спечелено от ЦСКА с 2:0.

Собственикът на Левски хвърли още светлина и върху мистериозния измамник, който бе главен герой на Казангейт. „Става дума за лице от арменски произход, чието име не е Артур, а Сейран Арутюнян. Доскоро е имал и арменско гражданство, в момента има само руско. Той гравитира към руска престъпна групировка в Санкт Петербург.

Една от дейностите й е манипулиране на резултати от спортни събития. Така се реализират незаконни печалби. Връзката е станала в средата на август. Отговорете си вие какво се случи тогава и трябваше да се случи. Освен това, което е договорено и се случи, а и се разследва от УЕФА.

Тогава е взето решение да се организира и Казанската история. След това се зарибяват хора, на които аз имам доверие. Появява се този Артур и обяснява колко велик мениджър е. Всъщност това е артистичното му прозвище. Този човек е измамил доста руски клубове. Със сигурност знам за „Терек“ (Грозни) и „Рубин“ (Казан) и т.н.“, обясни Батков.

Адвокатът обаче не е оптимист, че разследването ще бъде доведено до успешен край.

Батков беше категоричен, че застава зад обвиненията си срещу Димитър Борисов и Иво Иванов, че имат висящи дела.
Криминалното минало на босовете на ЦСКА, известни в ъндърграунда с прозвищата Митко Гърнето и Иво Праховеца, вече беше огласено в множество публикации. Според тях перничаните са играли важна роля в структурите на ВИС. Влизането им в бизнеса с боклука пък е резултат на разпределянето на пазара между наследниците на трибуквената групировка. /АСН

Още от категорията

Последно

Реклама