неделя, юни 4, 2023

Продават БТВ

Медийната компания на австралийския магнат „Нюз корп.“ е в процес на преговори за продажбата на 55% от българската телевизия с най-голям дял в националния телевизионен рекламен пазар бТВ. Това съобщава електронното специализирано издание за телевизионна индустрия „Rapid TV news“ в неделя, без да се позовава на източници. Според изданието става дума за вероятната продажба на 55% от телевизията, а купувач е американската компания „Central European Media Enterprises“ (CME) на Роналд Лаудер, в която от пролетта на тази година 31% държи филмовият гигант „Time Warner“ (Тайм Уорнър).

Като цена на сделката се посочват 500 млн. евро.

За готвената продажба на бТВ се носят слухове от месеци, като основен двигател за нея се сочи рекламният бос Красимир Гергов. Миналата година СМЕ купи за рекордната сума от 172 млн. долара телевизия ТВ2, която вече е преименувана на ПРО.БГ, и спортния канал „Ринг“. Неофициално техен притежател дотогава беше Гергов, а след продажбата той остана консултант на двата канала.

Официално бТВ е собственост на „Нюз корп.“ чрез регистрираната офшорна компания „Болкан нюз корпорейшън“, но не е тайна, че основно действащо лице в нея е Гергов. Негова е и идеята бТВ да пусне наесен два кабелни канала – бТВ Комеди и бТВ Синема с цел да се вдигне цената на ефирната телевизия. Самият Мърдок имаше намерение да продаде бТВ още миналата година в рамките на преструктурирането на медийните си компании в Европа на фона на икономическата криза и спадането на приходите от реклами. Продажбата се отложи за неопределено време заради исканата висока продажна цена и липсата на оферти.

Също миналата година настъпи и друга крупна промяна в собствеността на българския телевизионен пазар. Базираната в Швеция медийна групировка „Modern Times Group“ купи от гръцката компания „Антена“ втората по пазарен дял телевизия у нас Нова ТВ заедно с кабелните канали „Диема“ за сумата от 620 млн. евро. Тази цена вдигна летвата много пред бТВ, което според наблюдатели, е провалило и продажбата й тогава.

Ако сделката със СМЕ за бТВ се осъществи, ще настъпи ново преструктуриране на тв-пазара у нас със сливане и закриване на някои телевизии. Това вероятно ще се наложи, за да се получи одобрение от антимонополния орган.

Още от категорията

Последно

Реклама