сряда, септември 27, 2023

Хронографът – най-популярното усложнение при часовниците

Нека най-напред да обясним какво точно представлява хронографът?

Класическият аналогов хронограф е устройство, което може да измерва периодите от част от секундата до няколко часа. Секундите се отчитат от централната стрелка, а останалите показания (части от секундата, минути, часове) се показват на допълнителни броячи на циферблата. Трябва да се има предвид, че скоростта на реакция на самия човек е ¼ от секундата. Следователно всички суперхронографи от последните години, измерващи стотни и дори хилядни секунди, са красиви, но не особено непрактични.

Още в далечната 1816 г. френският майстор Луи Моанет успява да създаде механизма Compteur de tierces, който може да следи времето и да нулира. Но истинската история на хронографа стартира през ХХ век. Първият хронограф за китка с един бутон е представен през 1910 г., а през 1937 г. Breitling патентова първия хронограф с два бутона.

През 50-те години на миналия век към хронографа се добавя самонавиващо се устройство, а през 1969 г. Zenith представя известния El Primero – автоматичен хронограф, способен да измерва до 1/10 от секундата. През 1983 г. Seiko представя първия аналогов кварцов хронограф Sports 100 с механизъм за разделяне с функция 7A28 и с време на 1/100 от секундата.

Пет години по-късно се появява първият хронограф Seiko Sports Kinetic , комбиниращ кварцова прецизност с акумулаторна батерия, захранвана от движенията на китката.

Видове хронографи

На първо място, хронографите се различават по типа на управлението – съществуват такива, които са с един бутон и такива, които имат два бутона.

Първият тип се използва по-отдавна и се характеризира с факта, че всички операции – стартиране, спиране и нулиране – се извършват чрез натискане на един бутон, докато при моделите с два бутона единият, отговорен за стартиране и спиране се намира в ляво, а другият, който нулира – вдясно.

Вторият дизайн е по-често срещан и това не е случайно. Той създава по-малко натоварване на системата на колелата и с него е възможно да се приложи функцията Flyback – връщане в изходна позиция и стартиране на ново отброяване.

Различните видове може да разгледате на www.Timebox.bg

Специални почасови логаритми за бързо изчисляване на данните за времето

Циферблатът на хронографа е заобиколен с допълнителни цифри. Това са специални почасови логаритми за бързо изчисляване на данните за времето.

Най-популярният мащаб е тахиметричният, който ви позволява да разберете скоростта на движеща се кола, ако разстоянието е известно предварително.

Хронографите с телеметрова скала (за изчисляване на обхвата) и пулсомер, известен още като лекарски часовник, също са често срещани.

За какво трябва да следите при избора на часовник с хронограф?

Тъй като хронографите принадлежат към категорията на спортните часовници, на първо място е необходимо да се обърне внимание на защитните характеристики на корпуса, особено при кварцовите модели.

Когато избирате модел проверете добре бутоните – стегнати ли са или, напротив – хлабави и залитат ли под пръста ви. Вижте също дали и ако сложите часовника на китката си и го скриете под маншета си ще ви стои добре.

Не забравяйте и че такъв часовник със сигурност ще изисква по-добра поддръжка и ще трябва да се носи по-често за почистване, отколкото обикновения часовник, тъй като корпусът му съдържа повече малки части.

Още от категорията

Последно

Реклама