петък, юни 2, 2023

Данъчните започват акции срещу поп, рок и фолк изпълнители

Масови проверки на естрадните, поп, рок и фолк изпълнители започва Национална агенция за приходите (НАП) заради десетки сигнали, че изпълнителите укриват голяма част от хонорарите си, съобщиха от агенцията. Вече се проверяват 16 от най-популярните имена в естрадната и фолк музика, предстои да се инспектират и други музикални изпълнители. Инспекторите вече са взели информация за доходите, които 16-те изпълнители са обявили пред агенцията в последните 5 години. Установено е, че едно от най-популярните имена в българската естрада изобщо не е подавало данъчна декларация в последните 5 години. Фолкпевица пък декларирала доход от 86 000 лв. за 2008 г. при положение, че хонорарът й за едно участие е минимум 6 500 лв. В момента тече проверка за броя и стойността на недвижимите имоти, собственост на певците и техните семейства. НАП е получила и информация за превозните средства, които изпълнителите притежават или ползват.
Следващата стъпка, която ще направят проверяващите в НАП, е да сравнят официално декларираните от звездите доходи със стойността на имуществото, което притежават. Ако на този етап бъде открито разминаване, от НАП ще възложат проверка. При извършването на проверката се събира официална информация за всички доходи и имущества, включително банковите авоари и луксозни вещи. При невъзможност певецът да докаже скъпите си покупки с официално декларираните доходи, се възлага ревизия, която приключва с ревизионен акт, а укритите доходи се облагат с данъци.
Очаква се проверките на естрадните и фолк изпълнители да приключат до месец. Ако в хода на ревизиите се съберат достатъчно доказателства за извършени данъчни престъпления, материалите ще бъдат предадени на Прокуратурата. Наказанието за укриване на данъци в особено големи размери може да стигне до 8 години лишаване от свобода.

Още от категорията

Последно

Реклама